Koronavirüs Hayatımızı Kolaylaştırdı

24.09.2021

2020 yılı tüm dünya için zor bir yıldı. Tüm dünya koronavirüs salgınına odaklanmışken bilim insanları boş durmuyor ve insanlığı tıp, ulaşım, inşaat gibi alanlarda bir adım öne taşıyacak yeni teknolojik gelişmeler için çalışmalar yürütüyorlar. İşte geleceği şekillendirecek teknolojik gelişmeler.


Dijital Tıp:

Akıllı saat gibi küçük bir cihaz bile artık tansiyon ve kalp rahatsızlığı olan kişilerde kalp ritmini ölçüyor. Bu sistemin daha da gelişmesi ve bir akıllı saatin depresyon, solunum bozukluğu, alzheimer gibi rahatsızlıkları tespit ve takip etmesi hedefleniyor. Kişinin vücut ısısı, mide kanaması ve hasarlı DNA durumlarını tespit edecek Bu sayede dijital tıpta yeni bir adım atılması ve sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorluk çeken bireylere yardımcı olması hedefleniyor.


Elektrikli Hava Araçları:


Elektrikli hava araçları dönemine oldukça yakın durumdayız. Airbus ve NASA gibi önemli şirketlerin elektrikli hava aracı projeleri sayesinde karbon emisyonu azalacak, yakıt maliyetleri düşecek ve gürültü kirliliği en aza indirgenecek. Uzun mesafe uçuşlar için konuşmak henüz erken ancak şehir içi hava trafiğinde kullanılacak elektrikli hava aracı konusunda 170 proje olduğu biliniyor. Airbus ise 2030 yılında 100 yolculu elektrikli uçakların kullanımda olacağını söylüyor.

Sanal Tedavi:


Tıp alanındaki klinik deneylerde insan faktörü ortadan kalkıyor. Bir organdan alınan yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinden matematiksel bir model oluşturuluyor ve algoritmalar, aynı organın sanal bir versiyonunu oluşturuyor. Deneysel aşılar, ilaçlar ve tedaviler bu sanal organlar üzerinde denenerek aradaki insan faktörü ortadan kakıyor. Böylece süreç daha hızlı, daha güvenilir ve daha az maliyetli bir hale geliyor.

Gelişmiş Genom Sentezi:


Genetik alanındaki gelişmeler, genomları kapsamlı bir şekilde sentezlemenin ve değiştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Genetik üzerinde yapılan çalışmaların kolaylaşması ile biyokütle ve atık gazlardaki kimyasallar ayrıştırılabilir, yakıtlar ve inşaat malzemelerinin üretimi sürdürülebilir hale gelebilir, dirençli bitkiler yaratılabilir hatta insan genomu yeniden yazılabilir. Gelişmiş genom sentezi ile doğa üzerinde değişim yaratmak kesin.

Kuantum Sensörleri:

Görüntü teknolojileri olmadan gören akıllı aletler ya da insanların beyin aktivitelerini izleyen tarayıcılar artık imkansız değil. Kuantum algılama olarak isimlendirilen bir teknoloji ile nesnelerin farklı enerji durumlarındaki elektronlarını algılayarak hassas bir şekilde çalışan kuantum sensörleri, görünenden çok daha fazlasını bilmemizi sağlayabilir.


 Karbonlu Çimento:

Kentleşmenin ihtiyacı olan betonun temel bileşeni olan çimentodan dünyada yılda 5 milyar ton üretiliyor. Bu üretim süreci, karbondioksit emisyonunun %8’ini oluşturuyor. Kentleşmenin 30 yıl içinde daha da artacağı hesaplandığı zaman, üretim kapasitesinin 6 milyar tona çıkacağı ve bu sebeple karbon emisyonunun artacağı düşünülüyor. Çimentonun karbon tutma oranını düşürmek, beton bileşenlerinden çimentoyu tamamen çıkarmak gibi pek çok önemli proje ile karbon emisyonunun düşürülmesi hedefleniyor.


Salgında bilimin diğer alanları yeni teknolojik gelişmeler üretmeye devam ediyor. Listedeki teknolojik gelişmelerin parlama noktası 2020 yılı olsa da çalışmaların çoğunun temelleri yıllar önce atılmıştı. 




Benzer Haberler