İşbirlikçi Robotlar Neye İhtiyaç Duyduğunuzu Tahmin Edebilecek

14.09.2021

Akıllı cihazlar  günlük hayatımızdaki ve iş yerlerimizdeki rutin işlerimizde, tehlikeli ve ağır işlerimizde destekliyor  ve her gün yeni şeyler öğrenerek isteklerimizi daha iyi tespit edip bizlere cevaplar verebiliyor.


Örneğin; Şimdiki zamanda geliştirilen robotlar, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüzden biraz uzakta olsa da her gün coşkulandıran gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ocado Technology tarafından yürütülen bir projeyle, robotlar verilen komutları yerine getirmenin bir adım ötesine giderek, neye ihtiyacınız olduğunu tahmin edip bize yardım edebilecek. Tabi robot asistanlar bunu yapmadan önce gelişmiş kamera ve yapay zeka sistemiyle, çalıştığınız sırada bir süre sizi gözlemlemesi gerekiyor.

Bir elektronik ticaret (e-ticaret) şirketinde paketleme bölümünde bakım elemanı olarak çalışan Thomas Roszak’la beraber yapılan testte; günlük rutin işler üzerinde çalışırken takip eden robot yapay zekası sayesinde onun ihtiyaçlarını öğrenerek, hangi faaliyette bulunduğunu anlayacak ve doğru zamanda doğru yardımı sunabilecek

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden (KIT) Prof. Tamim Asfour, robotun becerilerinin %80’inin insanları izleyerek öğrendiğini söylüyor. Bu noktada önemli olan makine öğrenmesiyle robotun kendi kendini eğitmesinin, onu programlamaktan çok daha hızlı olması ve kendi kendine öğrenen robotların sunduğu bir diğer avantaj ise daha güvenli olmasıdır, ifadesinde bulunuyor.


ARMAR-6 İLE TANIŞIN


Ocado Technology tarafından insanlar ile yan yana çalışabilecek şekilde üretilen ARMAR-6 isimli robot, çalışanların hareketlerini gözlemleyen, araçlar ve diğer cisimleri tanımlamasına yarayan 5 kamera ile sofistike bir görüş sistemine sahip. En dikkat çekici özelliği ise gücünü ne zaman kullanacağını biliyor olması. Sonradan geliştirilip entegre edilen bir yazılım ile bir insanla temas ettiğinde aniden durabilme özelliğine sahip. Geliştiriciler bu özelliğin yaralanmaları ve diğer iş kazalarını önleyebilmek için oldukça önemli olduğunu söylüyor.


EDİTÖR: Gamze Güngör


Benzer Haberler