Covid-19 Gölgesinde 2020 Teknoloji Sektörü

26.04.2020

Electronic Arts, Unity, Kojima Productions, Facebook ve Microsoft gibi lokomotif firmaların COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl 16-20 Mart tarihlerinde San Francisco`da yapılması planlanan GDC (Oyun Geliştiricileri Konferansı) 2020’ye katılmayacakları ortaya çıkınca fuarın da ileri bir tarihe ertelendiği resmi web sitesinden duyurulmuştur.
Unity gibi firmalar da fuara katılamamaktan dolayı duydukları derin üzüntüleri paylaşmış stant açmak yerine faydalı etkileşimi internet üzerinden yapacaklarını duyurmaya başlamıştır. Anlaşılan o ki virüs de diğer her şey gibi yeni fikirlerin karşısında tutunamayacak ve kablosuz internet üzerinden çevrimiçi etkileşim halinde olan beyinler yeni çalışma platformları oluşturacaktır. Yine virüs gündemiyle gerçek hayattan soyutlanan ve sosyal aktivitelerinden tavizler verecek olan insanoğlu sanal dünyaya daha çok vakit ayırıp odaklanacak ve bu da sektördeki gelişmelere belki de doping etkisi katacaktır.



Bu yıl olumlu gelişme olarak da 5G (5. jenerasyon internet) yani “Nesnelerin İnterneti” olarak anılan altyapıdaki gelişmeleri verebiliriz. 5G sayesinde yüksek hızda veri akışı sağlanacak, bağlantı kopma ihtimali azalacak ve bir şebeke üzerinden aynı anda birden çok cihaza bağlantı imkânı oluşacaktır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın açıklamalarına göre ülkemizde ilk olarak bu yıl içerisinde İstanbul Havalimanı’nda göreceğiz.
Karşımıza ilk defa 1903 yılında Henry Ford’un otomobil fabrikasında insan gücü ve makine birlikteliğinin bir uyumu olarak ortaya çıkan seri üretim bantlarının kullanıldığı teknoloji dönemi Endüstri 2.0’dır. Günümüze geldiğimizde ise Endüstri 5.0 veya Toplum 5.0 olarak Japonlar tarafından literatüre sokulan insanların makine ve robotlarla ilişkisini en üst düzeyde tutmayı amaçlayan “Süper Akıllı Toplum” önerisi ile tanışmış bulunmaktayız.
İnsan ve robotun iletişim dilinin kablosuz internet (Wi-Fi) olduğunu düşünürsek Endüstri 5.0’ın 5G desteği ile ivme kazanacağı açıkça görülmektedir. İnsan ve makine arasındaki bu iletişim dilleri (VR) Sanal Gerçeklik, (AR) Arttırılmış Gerçeklik ve (MR) Karma Gerçeklik’tir.  Bugün sahip olduğumuz sürükleyici teknolojilerin tamamı en geniş tabirde ise (XR) Genişletilmiş Gerçeklik olarak ifade edilmektedir. Genişletilmiş Gerçeklik en kısa tabirde gerçek ve sanal dünya insan-makine etkileşiminin birleşimidir.
Otomotiv sektöründe bu konuda en güncel haber Hyundai’den gelmiştir. Hyundai firması 12,8 milyon dolar yatırım ile geliştirdiği Ar-Ge merkezini Sanal Gerçeklik ile uyumlu hale getirmiştir. VR sistemi kazanımları olarak;
• 20 kişinin aynı anda tasarımı geliştirmesine olanak sağlaması,
• Ar - Ge’ de %20 zaman tasarrufu sağlarken yıllık %15 de maliyet azaltması,
• Tasarım kalitesinin, verimliliğin ve görselliğin artırılması hedeflenmektedir.
 

Hyundai Motor Group Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Albert Biermann, konuyla ilgili olarak, "Sanal geliştirme süreci, üretim aşamalarını hızlandırmak ve ayrıca müşterilerimizin ihtiyaçlarına değişimlerine anında tepki vermek için gerekli bir adım. Yeni nesil sanal teknolojileri kullanarak mobilitede rekabet gücümüzü artırmak istiyoruz. Ayrıca, Ar-Ge yatırımlarımıza devam ederek kaliteyi ve karlılığı artıracağız” açıklamasında bulunmuştur. Bu açıklama da bize firmanın kendisini aslında Endüstri 5.0’a hazırladığını göstermektedir.

Ülkemize baktığımızda ise savunma sanayimizin geldiği noktayı hepimiz görmekteyiz. Bursa’mıza indirgeyecek olursak en modern yatırımlardan birisi olacak yerli otomobil fabrikasının temeli bu yılın ilk yarısında atılması öngörülmektedir. Zamanla tüm sektörlere ulaşacak bu modernleşme sürecine, uyum sağlayabilecek nitelikli insan gücüne ihtiyaç artarak devam edecektir. Peki son teknolojiye yön verecek üstün nitelikli ve üretken Ar-Ge tasarım ve yazılım mühendislerinin yetişebilmesi için okul dışı öğrenme ortamlarına ihtiyaç var mıdır? Eğitimde hangi modernleşme hamlelerine ve yeni metotlara ihtiyaç duyulmaktadır? Bu soruna çözüm getirecek bir proje başlatacak olursak sizce nasıl bir proje olmalıdır? Yeni bir öğrenme ekosistemi yaratmaya, bütüncül yaklaşımla gelişmeye, deneyimleyerek tecrübelenmeye ve başarılı bir takım olup önemli projelere imza atmaya ne dersiniz?
 
Yardımcı kaynaklar ve yardımcı görsel kaynak :  hyundai.com 


Murat Doğan BBYD Derneği üyesi

İnşaat Mühendisi
İş Güvenliği Uzmanı
(B Sınıfı)

Benzer Haberler